Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Σκοπός και όχι αυτοσκοπός

*του Γιάννη Πάγκαλου

Όσο δεν εξηγούμε στον κόσμο, γιατί είναι σημαντική η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, τόσο θα βλέπουμε τα ποσοστά της αριστεράς να ανεβαίνουν. Η παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη δεν είναι αυτοσκοπός, είναι ζήτημα υπαρξιακό. Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας. Ο λαός με την ψήφο του αμφισβήτησε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας ,για πρώτη φορά, και επίσης έδειξε πως δεν φοβάται τη δραχμή.


Από την άλλη, η αγελάδα στέρεψε, το άρμεγμα τελείωσε, οπότε γιατί να πειθαρχήσουμε στις προσταγές του βοσκού, ας ψάξουμε για άλλη αγελάδα λέει η πολιτική ηγεσία της αριστεράς. Ουδείς αχαριστότερος του ευεργεντηθέντος ,λέω εγώ. Προφανώς, όμως, διακατέχονται από άγνοια κινδύνου. Δεν μπορούν να καταλάβουν ποιες θα είναι οι συνέπειες για τον τόπο σε πιθανή έξοδο της χώρας από το ευρώ με ταυτόχρονο διεθνή αποκλεισμό. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της ΤτΕ σε περίπτωση εξόδου της χώρας από την ΟΝΕ τα ποσοστά της ανεργίας θα εκτοξευθούν στο 34%, δηλαδή το 1/3 του εργατικού δυναμικού της Ελλάδας. Παράλληλα ο πληθωρισμός θα αγγίξει το 35% ,ενώ το κατά κεφαλήν εισόδημα θα μειωθεί δραματικά κατά 55% πλήττοντας κυρίως τα ασθενέστερα στρώματα της κοινωνίας. Σίγουρα δεν είναι αυτή η Ελλάδα που ονειρευόμαστε. Λαϊκιστές και δημαγωγοί γκρεμίζουν το μέλλον μιας ολόκληρης γενιάς για να χτίσουν τον κομματικό τους μαγαζί, οδηγώντας τη χώρα στο χάος. 

Για να αποφύγουμε την επερχόμενη καταστροφή θα πρέπει να βρούμε λύσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει αφενός να αποκλείσουμε τις δυνάμεις του ψέματος που υπόσχονται μαγικές λύσεις, οι οποίες όμως εξασφαλίζουν την καταστροφή του τόπου. Αφετέρου είναι αναγκαίο να αλλάξει η πολιτική των τελευταίων δύο ετών. Με τη δύναμη ενός έθνους ο νέος Πρωθυπουργός της χώρας στις 18 Ιουνίου θα διαπραγματευτεί με τους εταίρους μας ένα σύγχρονο αναπτυξιακό μοντέλο, το οποίο θα δώσει ανάσα στην κοινωνία, αποκαθιστώντας ταυτόχρονα τις αδικίες του παρελθόντος. Η Ευρώπη των πολλών ήδη αλλάζει. Εμείς για λόγους οικονομικούς αλλά και εθνικής ασφάλειας οφείλουμε να παραμείνουμε αναπόσπαστο κομμάτι της Ένωσης. Μην ξεχνάμε ότι η Ευρώπη είναι ελληνική και το νόμισμα της είναι το δικό μας ελληνικό ευρώ, όπως άλλωστε αναγράφεται στο ίδιο το χαρτονόμισμα. 

Συνεπώς η πολιτική ηγεσία του τόπου καλείται πρωτίστως να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους πάση θυσία πρέπει να παραμείνουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι χρέος της να μετατρέψει το μίσος σε επιθυμία. Οφείλει να αποδώσει χαρακτήρα εθνικού στόχου σε αυτή την προσπάθεια, αναδεικνύοντας τα πλεονεκτήματα και τις αρετές της Ένωσης. Με μία φράση η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη είναι σκοπός και όχι αυτοσκοπός. Προσηλωμένοι στο στόχο εμείς οι νέοι που ονειρευόμαστε μία νέα σύγχρονή ευρωπαϊκή Ελλάδα απαλλαγμένη από την μιζέρια του χθες δίνουμε σήμερα τον δικό μας αγώνα. Με πίστη και όραμα για να πετύχουμε αυτά που οι προηγούμενοι δεν κατάφεραν, και για να αλλάξουμε αυτά που η γενιά του πολυτεχνείου «πέτυχε».